• CiU aconsegueix que surti endavant per una unanimitat una proposta per convertir el Conveni d’Istambul en un referent mundial de la lluita contra la violència de gènere


  17 de juny de 2015

  Xuclà vol que aquest Conveni internacional passi de ser un conveni europeu a un conveni que serveixi de matriu universal

  El portaveu d’Exteriors de CiU, Jordi Xuclà, ha aconseguit un acord amb el PP que ha permès que la Proposició no de Llei sobre l’aplicació i ratificació del Conveni d’Istambul sobre violència contra la dona surti endavant per una unanimitat en el marc de la Comissió d’Exteriors. D’aquesta manera, gràcies a la iniciativa de CiU el Congrés insta al Govern a promoure la ratificació del Conveni d’Istambul entre tots els estats membres del Consell d’Europa, així com a impulsar els compromisos contemplats en aquest Conveni més enllà del Consell d’Europa.

   

  La iniciativa aprovada aposta també per impulsar la creació d’un instrument legal universal que serveixi per eliminar i prevenir totes les formes de violència domèstica i la violència contra les dones i les nenes.

   

  A més, es demana al Govern que promogui entre tots els estats membres de l’ONU l’adopció de mesures legislatives nacionals específiques contra la violència domèstica. Jordi Xuclà considera que és important que Espanya intenti impulsar la ratificació d’aquest conveni, però també “intentar convertir aquest conveni d’Istambul en la matriu d’un conveni internacional que vagi més enllà de les Nacions Unides. S’ha de passar d’un conveni europeu a un conveni que serveixi de matriu universal”.

   

  Xuclà ha recordat que aquest és un Conveni que va entrar en vigor al mes d’agost del 2014, però que en aquests moments encara hi ha 47 estats membres del Consell d’Europa que no l’han signat. El diputat de CiU ha volgut posar de relleu que aquest Conveni d’Istambul s’està convertint en “un instrument d’inspiració per a tercers països que adopten la literalitat del text com a un instrument de lluita contra la violència de gènere”. De fet, a l’actualitat existeixen més d’un centenar de països sense cap tipus de legislació referida a la violència de gènere.