• Campuzano demana un debat a fons sobre l'estat del mercat de treball i les conseqüències de l'última reforma laboral


  16 de juny de 2015

  El diputat de CiU ha defensat una proposició de llei en la qual es contempla que els treballadors puguin iniciar un expedient de regulació quan les empreses estiguin en fallida.

   

  El portaveu en matèria d'ocupació del Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés, Carles Campuzano, ha defensat aquesta tarda una proposició de llei en la qual s'insta el govern de l'Estat a buscar una solució viable per a aquells treballadors que es troben en una situació difícil a causa del fet que les empreses s'han vist involucrades en pèrdues i no poden atendre les necessitats salarials dels seus empleats. Campuzano ha recordat que amb l'última reforma laboral de 2012 va desaparèixer la possibilitat que siguin els mateixos treballadors els que puguin instar a executar un expedient de regulació per poder extingir el seu contracte, sobretot perquè "les vies legals que tenen els treballadors són difícils i complexes".

   

  El diputat català ha volgut aprofitar la presentació d'aquesta iniciativa per obrir un debat sobre l'estat del mercat de treball en aquests temps i sobre les conseqüències de l'última reforma laboral. Campuzano ha reconegut que actualment amb un menor creixement s'està creant més ocupació, "el canvi de tendència és indiscutible".

   

  "En el terreny de l'ocupació, el camí a recórrer continua sent infinit", ha dit el diputat de CiU i ha criticat que una part important de l'ocupació que s'està creant és precari: "tenim un problema de qualitat d'ocupació i han aparegut noves realitats: aquelles persones amb ocupació que no poden permetre una vida digna amb el sou que guanyen, treballadors pobres".

   

  Per aquest motiu, Carles Campuzano considera que la discussió principal s'ha de centrar en com hem d'abordar en els pròxims temps les qüestions del mercat de treball, la qualitat i la quantitat. "En un moment en què el debat sobre les desigualtats s'ha instal·lat en tots els països avançats, en el nostre cas, la qüestió de les desigualtats està vinculada al funcionament del nostre mercat de treball", ha assegurat.

   

  A més, el diputat del Grup Parlamentari Català està convençut que la percepció de la societat és que els costos de la crisi no s'han repartit de manera igual, "això obligarà a plantejar-nos en un futur que el creixement econòmic s'ha de distribuir de manera millor, i que les polítiques laborals han de contemplar això per evitar les desigualtats". En aquest sentit, ja ha avançat que CiU és partidària que el mercat de treball sigui capaç de mantenir una flexibilitat per competir en l'economia laboral i recuperar la concertació social d'acords entre empresaris i treballadors. Part de les respostes, per a Carles Campuzano, impliquen incorporar en el nostre model de treball el "model austríac", un model que eviti els costos que té per a les PIMES l'acomiadament i que no afecti els treballadors.